Uyuz Hastalığı Nedir? Uyuz Hastalığı Bulaşıcı Mıdır? Uyuz Hastalığının Tedavisi

Uyuz Hastalığı Nedir?
Tıp dilinde skabies olarak bilinen uyuz hastalığı en basit ifadeyle; akar denen bazı canlılardan kaynaklanan kaşıntılı bir cilt hastalığıdır. Sarcoptes scabiei ismine sahip uyuz akarları bulundukları yeri hızlıca saran kene cinsinden sekiz bacaklı 0,3 mm.- 0,4 mm. uzunluğunda ufak bir böcek çeşididir. Çıplak gözle ciltte küçük siyah benekler gibi kendini belli eden bu canlılara mikroskopla bakıldığında akarlar da yumurta veya dışkı maddeleri de rahatça tanımlanabilir. Akarlar; insan vücudu dahil genelde de halı, koltuk, yatak gibi tüylü ve kirli yerler gibi pek çok yerde yaşamaktadırlar. Vücudu sürhatle saran ve dişilerinin bıraktığı yumurtalarla deride hızla çoğalan bu akar türü; alerjik reaksiyon, kızarıklık, şiddetli kaşınma ve deride dökülme gibi birçok kötü etkiye sebep olurlar.

Uyuz Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Sarcoptes scabiei’den kaynaklı uyuz hastalığı maalesef bulaşıcı bir hastalıktır. Söz konusu akarlar; bir kişiden diğerine doğrudan ciltten cilde olan uzun temaslarla geçerler. Sebebi uyuz akarı zıplayamaz veya uçamaz, çok yavaş bir şekilde sürünerek yer değiştirir. Kısa süreli bir el sıkışması veya sarılma yoluyla yayılma olasılığı düşüktür. Bu yüzden uzun süreli temaslar hastalık yayılması açısından fazlasıyla risklidir bu sebepten aile üyeleri veya eşler arasında hızlıca bulaşabilir. Özellikle kışla, okul, kreş, huzurevi ve yatılı okullar gibi kalabalık ve uzun süreli ortak yaşamın yoğun olduğu yerler hastalığın kendini en sık gösterdiği ortamlardandır. Ayrıca yastık, yatak takımı, giysi veya havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu sebeple uyuz olduğu tespit edilen kişilerle ortak eşya kullanılmamasına dikkat edilmesi çok önemlidir.

Uyuz Hastalığının Tedavisi
Uyuz hastalığı insanları zorlayan bir hastalıktır. Hastalığa yakalanmış çoğu insan “Ne yaptıysam uyuz geçmiyor uyuz nasıl geçer? Uyuz hastalığı kaç günde geçer?” gibi sorularına cevap aramaktadır. Çoğu hastalık gibi uyuz da kendi kendine yok olan bir hastalık değildir. Tüm belirtileri ve sonuçları dikkate alındığında uyuz tanısı konulduğu andan itibaren nitelikli bir tedavi süreci ihmal edilmeden ve ara verilmeden check here takip edilmelidir. Erken teşhis tedavinin seyri için oldukça önemlidir. Uyuz tedavisinde uyuz akarlarını öldürmeye yarayan uyuz ilacı olarak adlandırılan özel ilaçlar kullanılır. Bu tarz ilaçlar akarları da yumurtaları da öldürür. İnsan veya hayvanlarda yer alan uyuzların tedavisinde doktorların tavsiye ettiği veya reçete ettiği ilaçların kullanılması önemlidir.
Tedavi süresi kullanılan uyuz ilacına, uyuzun türüne veya bağışıklık gücüne bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. İlaçlar kullanılmaya başladığı ilk andan itibaren uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürebilirken, kaşıntıyı hemen gidermezler. Özellikle geceleri kaşıntıyı kontrol etmek için hastaların çoğu ek müdahalelere ihtiyaç duymaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *